Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Υγεία

Η υπέρτατη μάχη και το δικαίωμα στη ζωή

Ο καρκίνος είναι μια εξαιρετικά «δημοκρατική» ασθένεια. Αρνείται πεισματικά να κάνει διακρίσεις μεταξύ πλούσιων και φτωχών, εγγράμματων και αγράμματων, συνετών και ασύνετων, παραγωγικών και μη. Και εκτός τούτου «κατακτά» ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην «αγορά της αρρώστιας». Τα στοιχεία που μας δίνει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταδεικνύουν πως η μάστιγα του καρκίνου πλήττει πλέον σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια. Η Εθνική Αντικαρκινική Εκστρατεία που εγκαινιάστηκε επίσημα προχθές [17/09/2008] έρχεται να καλύψει μια επιτακτική ανάγκη : την άμυνα της κοινωνίας μας ενάντια στην απειλή που λέγεται καρκίνος και η οποία θίγει τα ζωτικότερα των συμφερόντων της : τον παραγωγικό της ιστό και την ίδια της την ύπαρξη.

Πολλοί άνθρωποι, επιστήμονες, διανοούμενοι, πολίτες του κόσμου, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην κρίσιμη αυτή μάχη ενάντια στον αδυσώπητο εχθρό. Το έργο τους αποτελεί αναμφισβήτητα παράθυρο ελπίδας για το μέλλον. Μεταξύ αυτών και η πρέσβυς καλής θελήσεως της UNESCO, κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη η οποία διεξάγει έναν συγκινητικό αγώνα για την ανακούφιση και την αποθεραπεία των παιδιών εκείνων που επελέγησαν από την Μοίρα ν’ αγωνιστούν στον υπέρτατο αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία και τη ζωή. Τα λόγια της κας Βαρδινογιάννη, από το βήμα που στήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό στην Ρωμαϊκή Αγορά, αποκτούν ιδιαίτερη αξία καθώς εκφράζουν την γνήσια αγωνία των μανάδων του κόσμου μπροστά στον κίνδυνο που απειλεί το μέλλον των κοινωνιών. Το αίτημα για ισχυρό κοινωνικό κράτος, αποκτά άλλη βαρύτητα όταν γύρω από αυτήν την ιδέα συνασπίζονται προσωπικότητες του διαμετρήματος της πρέσβεως καλής θελήσεως της UNESCO. Η «Νομοσοφία» ευχαριστεί θερμά την κα Βαρδινογιάννη για την παραχώρηση του κειμένου του συνόλου της ομιλίας της την οποία και αναδημοσιεύουμε σήμερα.

Ιωάννης Λιάκουρας
______________________________

Εκδήλωση «Η ζωή νικά τον καρκίνο»
17 Σεπτεμβρίου 2008

Ομιλία κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη
Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO
Προέδρου του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ


Μια νέα σελίδα γράφεται σήμερα στη μάχη κατά του καρκίνου στη χώρα μας. Και αυτή τη φορά γίνεται με πρωτοβουλία της Πολιτείας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο και την μεγάλη αντικαρκινική της εκστρατεία.

Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριο Δημήτρη Αβραμόπουλο για την πρόσκλησή του να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις σημαντικές στιγμές, και παράλληλα το όραμα για μια κοινωνία πλήρως οχυρωμένης απέναντι στη μάστιγα αυτή . Θα ήθελα επίσης να τον συγχαρώ για τη σημαντική αυτή προσπάθεια που ξεκινάει φέτος το Υπουργείο Υγείας και θα διαρκέσει για τα επόμενα χρόνια βάζοντας γερές βάσεις στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του καρκίνου.

Το Σχέδιο αυτό φιλοδοξεί να συγκρουστεί μετωπικά πλέον με τον καρκίνο. Σε κάθε επίπεδο και με κάθε δυνατό τρόπο. Ενώ η εκστρατεία που ξεκινά με άξονες το τετράπτυχο πρόληψη, έρευνα, έγκαιρη διάγνωση και αναβάθμιση υπηρεσιών στέλνει ένα ξεχωριστό μήνυμα ελπίδας.

Ζω κοντά στα παιδιά με καρκίνο εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα από την καθημερινή μου επαφή μαζί τους και με τους γονείς τους γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να δίνεις μια άνιση μάχη με τον καρκίνο. Και σας διαβεβαιώνω πως η δύναμη αυτών των παιδιών και η δίψα τους για την ζωή είναι αυτή που με καθοδήγησε στα βήματά μου στο έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ. Τα δακρυσμένα βλέμματα των μητέρων και η αγωνία που αποτυπώνεται στο πρόσωπο των γονιών είναι εικόνες βαθιά χαραγμένες στην σκέψη μου και στην καρδιά μου. Σε αυτούς τους ανθρώπους, και σε όλους όσους υποφέρουν από κάθε μορφή καρκίνου, πρέπει να σταθούμε πολύ κοντά. Πρέπει να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες διάγνωσης και θεραπείας μέσα από ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Γιατί ο χρόνος για τους ανθρώπους που χτυπά αυτή η συμφορά δεν είναι σύμμαχος. Κάθε λεπτό μετρά αντίστροφα.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που από αυτό εδώ το βήμα, σε αυτή την συμβολική ημέρα για τον κοινό μας αγώνα, Πολιτείας και Κοινωνίας των Πολιτών, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως η ανέγερση του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα ξεκίνησε! Και χαίρομαι που το μεγάλο αυτό όραμα και έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ εντάσσεται και συμβάλλει στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο. Γιατί το Νοσοκομείο είναι ένα έργο πραγματικά Εθνικό! Ανήκει σε όλους τους Έλληνες που ανταποκρίθηκαν με συγκλονιστικό τρόπο στο κάλεσμά μας και πρόσφεραν, όχι μόνο από το περίσσευμα αλλά και το υστέρημά τους, για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα. Για μένα το Νοσοκομείο είναι ένα έργο ζωής. Για τους Έλληνες είναι έργο ψυχής!

Ο καρκίνος δεν κάνει επιλογές. Εμείς όμως κάνουμε. Και πρέπει στη μάχη αυτή να επιλέξουμε τόσο σε κοινωνικό, όσο και προσωπικό επίπεδο, μια στάση ζωής που θα δίνει προτεραιότητα στην υγεία και σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Πράγματι «η ζωή νικά τον καρκίνο» όπως τόσο εύστοχα διακηρύσσει το Υπουργείο Υγείας μέσα από την σημερινή εκδήλωση. Προσωπικά το έχω δει μέσα από το χαμόγελο των παιδιών που σώθηκαν στη «Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών» της ΕΛΠΙΔΑΣ. Ο δρόμος όμως είναι ακόμα μακρύς και η πρωτοβουλία του Υπουργείου να αντιμετωπίσει οργανωμένα και στοχευμένα αυτή την απειλή για την κοινωνία είναι μια προσπάθεια που ελπίζω να αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα προς το καλύτερο, από αύριο κιόλας!

Εύχομαι κάθε επιτυχία στον κύριο Υπουργό και σε όλους τους συντελεστές αυτής της μεγάλης αλλαγής που το σχέδιο αυτό φιλοδοξεί να φέρει στο χώρο της υγείας! Ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ, και εγώ προσωπικά, θα είμαστε στο πλευρό τους με σκληρή δουλειά στις δικές μας δεσμεύσεις.

Σας ευχαριστώ!