Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Πολιτική


Ρουμανία: Ένας αριθμός δυνατών εκρήξεων λαμβάνουν χώρα στο Βουκουρέστι, το Πλοέστι και το Πιτέστι. Μια επιπρόσθετη έκρηξη λαμβάνει χώρα σε κατάμεστο από πλήθος ποδοσφαιρικό στάδιο. Την δεδομένη στιγμή αναφέρεται πως το στάδιο έχει πληρότητα της τάξης του 80%.
Αμέσως μετά τις εκρήξεις, οι αρχές ενημερώνονται πως έγινε χρήση «βρώμικης βόμβας». Προφανώς υπάρχει η πληροφορία πως πιθανολογείται η ύπαρξη και άλλων παρόμοιων βομβών, οι οποίες ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν εναντίον υδραγωγείων και δεξαμενών πόσιμου ύδατος, δικτύων παροχής ενέργειας και διανομής φυσικού αερίου, καθώς και δημοφιλών τοποθεσιών αναψυχής.
Στην περίπτωση του σταδίου που επλήγη, οι μετρήσεις για την ύπαρξη ραδιενέργειας καταγράφουν επίπεδα πολύ ανώτερα των αποδεκτών ορίων. Οι ζημιές στις υποδομές είναι σημαντικές. Είναι ανάγκη επίσης να καταγραφούν οι μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Δεν πρόκειται για πραγματικό γεγονός. Ούτε για σενάριο κάποιας πολυέξοδης κινηματογραφικής παραγωγής. Το 2003, το ΑνατολικοΕυρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων (ΑΕΚΣΑΚ) και το Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΤΑΚ), στο πλαίσιο άσκησης του Οργανισμού ΒορειοΑτλαντικού Συμφώνου (ΟΒΑΣ), στόχος της οποίας ήταν η προαγωγή των δεξιοτήτων αντιμετώπισης πιθανής τρομοκρατικής απειλής με χρήση Συσκευών Ραδιολογικής Διασποράς (ΣυΡάΔια) και ο έλεγχος της ικανότητας των δομών του υποτιθέμενου κράτους–στόχου να ανταποκριθεί στις ανάγκες συντονισμού επιχειρήσεων διεθνούς δύναμης αντιμετώπισης καταστροφών στο έδαφός του, διεξήγαγε διεθνή επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης και επιτόπιας επέμβασης με τον κωδικό «Δακία 2003», με την συμμετοχή 20 ευρωπαϊκών και μη κρατών. Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από την Αρμενία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Βουλγαρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κροατία, την Μολδαβία, την Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, το Ουζμπεκιστάν, την Ουκρανία, την Πορτογαλία, την Σλοβακία, την Σλοβενία, την Τουρκία και φυσικά την οικοδέσποινα Ρουμανία. Στην επιχείρηση μετείχαν 300 άτομα από την διεθνή δύναμη και εκατοντάδες Ρουμάνοι. Η υπόθεση πάνω στην οποία κινήθηκε η εν λόγω επιχείρηση ήταν η προαναφερόμενη δραματική ιστορία.