Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Πολιτική

Το συναίσθημα της ντροπής και η Ευρώπη της δημοκρατίας και των ανθρωπιστικών ιδεωδών
_______________________

Θαυμάσαμε όλοι τα χαμογελαστά πρόσωπα, τον αέρα της ανακούφισης, τις υψηλού επιπέδου διαβεβαιώσεις πως η Ευρώπη δεν εξαγόρασε ούτε με ένα ευρώ την ελευθερία των 5 Βουλγάρων νοσοκόμων και του Παλαιστινίου γιατρού, που κατηγορήθηκαν από το Λιβυκό καθεστώς πως μόλυναν με Aids ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 438 παιδιά (τα 56 είναι ήδη νεκρά*), που ομολόγησαν την πράξη τους, όμως μόνο αφού το καθεστώς έκανε χρήση αθέμιτων μεθόδων, όπως ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι, που καταδικάστηκαν σε θάνατο και που η ποινή τους αρχικά μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά και κατόπιν απελευθερώθηκαν, μετά από οκτώ χρόνια κράτησης σε φυλακές της Λιβυής και μετά την ευόδωση επίπονων διπλωματικών επαφών και με ανταλλάγματα γνωστά (την ενίσχυση των θυμάτων της τραγωδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον εκσυγχρονισμό του νοσοκομείου της Βεγγάζης, όπου συντελέστηκε η τραγωδία) και πιθανότατα, άλλα, άγνωστα.

Οι νοσοκόμες πήραν χάρη από τον Βούλγαρο Πρόεδρο, Γκεόργκυ Παρβάνωφ, αμέσως μόλις πάτησαν το πόδι τους σε βουλγαρικό έδαφος, έγιναν δεκτές σαν ήρωες (ποιου άραγε μεγάλου κατορθώματος ;), η γαλλική προεδρία πανηγύρισε την επιτυχή της διαμεσολάβηση, αλλά κανείς δεν αναρωτήθηκε ποιος στο καλό μόλυνε τότε τα άτυχα παιδάκια; Κανείς δεν μπήκε στον κόπο.

Τα εν λόγω παιδάκια δεν ήταν άτυχα επειδή μολύνθηκαν απ’ τον συγκεκριμένο ιό. Τα παιδάκια αυτά γεννήθηκαν άτυχα, γιατί απλά γεννήθηκαν στην Λιβυή από Λίβυους γονείς. Τα παιδάκια αυτά γεννήθηκαν άτυχα, γιατί απλά δεν γεννήθηκαν στον ανεπτυγμένο, πολιτισμένο και δημοκρατικό κόσμο. Τα παιδάκια αυτά μολύνθηκαν από τον μόνο πραγματικό ιό, που διαβρώνει διαχρονικά το ανθρώπινο είδος, την διαφορετικότητα. Και σε αυτήν την περίπτωση ένα είναι βέβαιο: δεν θα μπορούσαν ποτέ να ευθύνονται γι’ αυτό οι Βουλγάρες νοσοκόμες. Γιατί ο ιός της έλλειψης δημοκρατίας, της υποκρισίας και της αλαζονείας υπάρχει στον αέρα και δεν χρειάζεται η μεσολάβηση καμίας νοσοκόμας για την μετάδοσή του.

Στην πραγματικότητα τα αληθή θύματα δεν είναι τα άτυχα παιδάκια. Τα θύματα είναι η δημοκρατία, ο πολιτισμός, η ανθρωπιά και η δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη στον δίκαιο και πολιτισμένο κόσμο μας; Πού ακούστηκε.
Ιωάννης Λιάκουρας
____________________
"Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρετίζουν την κίνηση ανθρωπιάς της Λιβύης και του ανώτατου ηγέτη της και δεσμεύονται πως θα κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό"
Από την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, Βρυξέλλες
*πηγή: BBC